Mellan Tora

Hanna Beling (1972) arbetar främst skulpturalt och föreställande. De material hon utför skulpturerna i är vax, plast, silikon och brons. Hon har utbildat sig på Nyckelviksskolan i Stockholm 1991–92, på skulpturlinjen på Konstskolan Idun Lovén 1993–94 samt på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1995–2001. Hanna Beling har utfört ett antal offentliga verk bl.a. huvudet på statyn över Margaretha Krook, brons, 2002, av Marie-Louise Ekman, Heinrich Müllner med flera, utanför Dramaten i Stockholm.

Så här skriver Hanna Beling om sina verk: Det sköra och det starka.
Mina skulpturer visar min dotter Tora, som föddes i 26:e veckan, så liten men ändå så stark. Hon ville verkligen leva när hon kämpade i kuvösen i två månader. Ett foster är en form som egentligen inte är menad att finnas ute i livet utan ska ligga skyddat inne i livmodern. Existensen hamnar i ett sorts mellantillstånd. Mitt i all den oro och vånda som en prematur födsel medför växte ändå en egoistisk skaparlust att studera denna bebis rent formmässigt. Det var en otrolig chans att kunna avporträttera ett foster, en form under förändring, som ännu inte var redo för livet.

Jag satt känguru med Tora hela dagarna och hade henne tätt intill mig under tröjan hud mot hud, men samtidigt mitt i all ångest studerade jag henne rent formmässigt. Lilla Tora visar henne när hon var nyfödd då hon mätte 33 cm och med en vikt på 802 gram. Mellan Tora har vuxit till sig och är i vecka 32. Idag är Tora en frisk ung stark flicka på 17 år. Under åren har jag modellerat ett flertal kraftigt uppförstorade porträtt av henne för att försäkra mig om hennes överlevnad och obändiga livsvilja.

Den osynliga kroppen visar också Lilla Tora, 2015

Konstverk

Hanna Beling skulptör