Jus Sanguinis

Helena Mutanen arbetar främst med skulpturer, installationer och objekt. Hon har utbildat sig vid Nyckelviksskolan på Lidingö 1990–91, Birkagårdens folkhögskola Konstlinjen Stockholm 1991–1993, Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1993–1998. Helena Mutanen har mottagit flera stipendier, bl.a. Maria Bonniers Dahlins stipendium 1998.

Hjärnan och hjärtat som organ är former som tidigt fick plats i Helena Mutanens skapande. Under utbildningen på konsthögskolan fick hon delta i en dissektion av en människokropp på Karolinska sjukhuset. Dissektion har under många år ingått i konsthögskolors utbildningar.

– Det påverkade mig starkt och som form är organ väldigt fascinerande.Kroppens inre organ är vad vi materiellt består av och hjärnan är en betydelsefull del av vår identitet, säger Helena Mutanen.

Under flera år har Helena Mutanen utforskat frågor om ursprung, tillhörighet och religion. Är det blodet eller jorden som avgör vilka vi är och var vi hör hemma? Jus sanguinis (latin för ‘blodets rätt’) som används i Sverige och Europa är en princip där rätten till medborgarskap eller nationalitet följer enligt en persons härstamning. Motsatsen är jus soli (latin för ”jordens rätt”) där medborgarskap bestäms efter vilket territorium man är född på. Det anatomiska hjärtat med vener och artärer, symboliserar blodsbandens betydelse för tillhörighet.

Den osynliga kroppen visar också Helena Mutanens verk Mörkret inuti, 2017

Konstverk

Helena Mutanen (1965) skulptör Jus Sanguinis, 2016