Den osynliga kroppen

Aktuellt

 • Konstgjord spindeltråd i medicinskt syfte

  Den osynliga kroppen visar tre filmer från Anna Risings labb där man tillverkar konstgjord spindeltråd. Möt framtidens medicinska uppfinningar i en konstnärlig kontext.

  När det kommer till att tillverka högpresterande fibrer står spindlar i en klass för sig. Spindeltråd är starkare […]

 • Nobelpriset i kemi 2017, kryoelektronmikroskopi

  Nobelpriset i kemi 2017 tilldelas tre forskare som utvecklat kryoelektronmikroskopi. Med hjälp av kryoelektronmikroskopi kan forskare frysa biomolekyler mitt i flyktiga rörelser och avbilda dem med en oerhört detaljerad upplösning.
  Tekniken har tagit biokemin in i en ny era. – Kungl. Vetenskapsakademien
  Det har […]

 • Medverkande: Christian Partos, konstnär

  Christian Partos (1958) arbetar med skulpturala objekt och tekniska installationer. Han har utbildat sig i kemi och konsthistoria vid Lunds universitet 1978–1980, Nyckelviksskolan på Lidingö 1981–1982 och Konstfacks skulpturlinje i Stockholm 1983–1988. Christian Partos har tilldelats bland andra Beckers Konstnärstipendium […]

 • Cellfie, inblick i kroppens mikrokosmos

  Cellfie är en digital installation bestående av nio, roterande, unika celltyper i kroppen och ger en liten inblick i människans vackra mikrokosmos.

  Cellerna är livets grundläggande byggstenar men vi vet förvånansvärt lite om dem. Cellerna varierar otroligt mycket inom kroppen, som ett […]

 • Samarbete: Hagströmerbiblioteket

  Den osynliga kroppen berättar om medicinsk forskning med bilden som utgångspunkt. I samarbete med Hagströmerbiblioteket visas också ett historiskt perspektiv som inkluderar material från deras rika arkiv.

  Ett av verken som visas är Paulo Mascagni (1752-1815) Anatomia Universale, (Florens, 1833)
  Anatomia universale anses vara en […]

 • Medverkande: Helena Mutanen, skulptör

  Helena Mutanen (f. 1965) arbetar främst med skulpturer, installationer och objekt. Hon har utbildat sig vid Nyckelviksskolan på Lidingö 1990–91, Birkagårdens folkhögskola Konstlinjen Stockholm 1991–1993, Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1993–1998. Helena Mutanen har mottagit flera stipendier, bl.a. Maria Bonniers Dahlins stipendium 1998.

  Den osynliga kroppen visar Helena Mutanens verk Jus […]

 • Föreläsning: cancerforskning i framkant

  Visste du att cancer är cirka 200 olika sjukdomar?

  Många är vi som haft nära och kära som drabbats av cancer i någon form och som har många frågor om stort och smått som rör cancersjukdomar. Välkommen till en föreläsning om […]

 • Medverkande: Refik Anadol, digital media artist

  Refik Anadol (1985) beskriver sig som digital media artist. Idag bor och verkar han i Los Angeles, Kalifornien. Han är en flitigt anlitad föreläsare och besökande forskare på UCLA Department of Design Media Arts. Han har en doktorsexamen i mediekunskap från University […]

 • Föreläsning: om geneditering och fertilitet

  Vi föder barn allt senare, vilka följder får det? Hör om moderna IVF-behandlingar och om forskning om fertilitetsproblematik. Välkomna att träffa kunniga forskare som berättar om geneditering och den revolutionerande CRISPR/Cas9-tekniken!

  – Vilka är de stora kontroverserna kring geneditering?
  – Hur säker […]