Att tolka en utställning

När jag fick uppdraget att göra en film till utställningen Den osynliga kroppen började jag med att sätta mig in i vad utställningen handlade om och vad som var dess kärna.

Det är som att kliva in i en helt ny värld! Vardagliga objekt ser helt plötsligt annorlunda ut för att vi tittar på dem på ett annat sätt än tidigare.
Utställningen visar bilder på det som vi vanligtvis inte kan se med blotta ögat – sådant som inte ser ut som något vi har sett tidigare. Det är som att kliva in i en helt ny värld! Vardagliga objekt ser helt plötsligt annorlunda ut för att vi tittar på dem på ett annat sätt än tidigare. Och i den tanken började konceptet till filmen att uppenbara sig.
Jag ville bygga ett koncept som leker med tanken på vad som är synligt och osynligt och kastar tittaren mellan två olika världar som utspelar sig på samma fysiska plats. Jag hade en speldosa med en liten roterande ballerina i åtanke och ville ta tillvara på hur ett barn kan fascineras av det vackra och enkla. Jag skapade associationer till konstverken genom de starka färgerna, som är signifikanta för många av konstverken, som jag låter finnas i fantasivärlden och använder känslouttryck i huvudrollens personlighet för att beskriva utställningen. I spektrat av känslor finns en rädsla för det okända, en lekfullhet och nyfikenhet inför upptäckten och en glädje i att ta del av en ny värld, ny kunskap. Den nya världen är både lättillgänglig och flyktig, nära och avlägsen på samma gång. På samma sätt som forskningen påverkar oss i vårt dagliga liv utan att vi aktivt behöver delta i den utvecklingen. Med filmen hoppas jag kunna skapa en nyfikenhet inför utställningen och för forskning i stort – på samma sätt som ett barn blir nyfiken på en fantasivärld. Tryck på play och se filmen nu!
– Kristoffer Hellman, producent och manusförfattare
Cast
Stella Söderblom, 8 år.
Olga Zyabkina, 31 år. Dans utbildning/kurser/workshops inom klassisk balett på DansCenter Fryshuset, Base23, Dansstudio Jam. Hon har gått sommarworkshops i Ryssland, Ungren, Österrike och deltog i den internationella baletttävlingen Vibe i Wien, Österrike 2017.
Erika Åkesson Bengtsson, 21 år. Hon har gått dans/estetprogrammet i Karlstad samt första året på DansCenter Fryshusets yrkesdansutbildning. Hon har tävlat i gymnastik, disco, hiphop och bugg i flera år.
Emelie Bengtsson är 20 år. Hon går DansCenters yrkesdansarlinje på Fryshuset och har ett år kvar tills hon blir diplomerad professionell dansare.
Crew
Kristoffer Hellman – Producent, manus, foto, grading
Filip Montgomery – Regi och klippning
David Boström – Belysningsmästare
Simon Averin – Elassistent
Anton Zalecki – Ljud och Ljudmixning
Tack till Petra Ericson, Kastellet och Johanna Friberg, SVT.